Leeuwarder Courant 1-9-2003Ingrid Metz

NEXT REVIEW


Swingend NNO trekt jong publiek op Zaailand

LEEUWARDEN - Een beetje Uitmarkt op het Zaailand zaterdagmiddag, daar lijkt Leeuwarden wel voor in te zijn. Met een flauw briesje dat de wolken voor de zon verdrijft en met een publiek wat overduidelijk jonger en swingender oogt, krijgt het Noord Nederlands Orkest precies wat het wil en het zou leuk zijn wanneer dit zou doorzetten tot in de concertzalen.

Want daar heeft het NNO belang bij. Meer publiek is goed voor de exploitatie maar een jong gëïnteresseerd publiek is minstens zo belangrijk om voort te bestaan en gëïnspireerd te blijven spelen. Het orkest bracht een leuke variatie aan repertoire: van jazz en filmmuziek tot modern klassiek. Flink versterkt met elektrische gitaren, piano's en drums en aangevuld met zangeres Izaline Calister en hetjazztrio Jamesz. Goed voor een royaal uur swing.

Het NNO opende met een extatische Star Wars, daarna kwamen we via de ballad ‘Besame mucho’ door Calister in het veelzijdige repertoire van Jamesz terecht. Een mengeling van jazz en vrolijke Afrikaanse klanken. Moeilijk om stil bij te blijven staan.

De kleine uitstapjes naar het modern klassieke idioom van Chiel Meijering waren aardig, maar eerlijk is eerlijk, Jamesz sloeg beter aan en kreeg zelfs de orkestmusici iets losser van de stoel. De strijkstokken kregen spontaan een grotere zwaai na de laatste noot. Dat zien we graag: alle strijkers enthousiast!

Gangmaker naast Jamesz was zangeres Izaline Calister. Een vrouw met een prachtige stem en dito timing en techniek. Het was spijtig dat ze zich zo moest behelpen op de vierkante meter anders had ze zich nog beter als de ‘leading lady’ van het concert kunnen profileren.

Het concert werd besloten door rapper Too Tall, die een speciaal NNO-rap van Chiel Meijering bracht. Wie had gedacht dat dit het begin werd van een nog swingender middag kwam ietwat bedrogen uit: het bleef bij deze ene bijdrage. Gelukkig kreeg het publiek een ruime toegift hoewel daarvoor de kelen en handen even los moesten en dat was even wennen.


BACK