Goudsche Courant 14-02-2003 Marc Couwenbergh

CONCERT ‘Jazz meets the world’ met Izaline Calister en band
Gisteravond in de Goudsche Schouwburg

Izaline Calister, een jazzparel uit Curaçao

Izaline Calister, geboren op Curaçao, voltooide in Nederland een studie bedrijfskunde en doorliep daarna het conservatorium. De afgelopen twee jaar introduceerde ze op de Nederlandse concertpodia een muziekvariant die zich het beste laat duiden als ‘Antilliaanse jazz’.

Ze beschikt over een feilloze stem die moeiteloos overgaat van hoog en fel, naar zacht en diep. En ook over een mimiek die het toch al beeldende karakter van haar muziek nog meer versterkt. In feite met heel haar lichaam brengt ze de muziek.

Nagenoeg al haar liedjes schrijft ze zelf of zijn afkomstig van haar basgitarist Eric Calmes. Ze zingt ze ook in het Papiamento, de eigen taal van de Antillen. De liedjes hebben weinig van doen met klassieke jazz, maar verhalen over het leven op Curaçao. Ze gaan over een vlinder, of zijn een ode aan haar moeder. Of verhalen over een luie man die al veel te lang in haar huis woont. In de bijbehorende muziek zijn de ritmes bepalend. Ritmes die zowel verwant zijn aan Latijns-Amerikaanse ritmes als de samba, maar ook aan Afrikaanse ritmes.

In het concert ‘Jazz meets the world’ wordt Izaline vergezeld door een band met percussionist, drummer en een basgitaar, plus nog een gitaar en een tweede zangeres. En de band krijgt van haar alle ruimte om te soleren. Dat levert zeker waar het de percussionist Pernell Saturnino betreft, spannende passages op waarin de herhaling elk gevoel van tijd en plaats doet verliezen.

Topper van de avond is wat Izaline Calister zelf en ‘experiment’ noemt. Ze heeft een Antilliaans verhaal dat haar vader haar vroeger vertelde, op muziek gezet. Een verhaal over een moeder die haar baby in goed vertrouwen afgeeft aan een roofvogel, en het kind vervolgens nooit meer terugziet. De percussie met een staaf op een metalen plaat als enige begeleiding, brengt het dreigende onheil naderbij terwijl de stem van Izaline aanvankelijk nog helder en zoet klinkt. Het einde is vol smart. Juist in dit opmerkelijke onderdeel van het concert wordt de kracht van Izaline Calister duidelijk.

Het is geen nostalgisch of commercieel gedoe onder het mom van ‘als het maar lekker swingt’. Nee, Izaline Calister is de muziek van haar roots. Inmiddels zijn er twee cd’s van haar. De eerste cd verscheen in 1999 ‘Soño di un muhé - One woman’s dream’. Onlangs presenteerde ze een tweede cd: ‘Mariposa’.