Heaven Juli-Aug 2006 Philip Nijman
Afgewogen en ijzersterk

Izaline Calister loopt al een jaar of tien mee in de muziek en heeft in die tijd een grote, vaste schare fans opgebouwd. Bekend bij het grote publiek is ze echter niet.

Dat ligt mijns inziens in een combinatie van muziekkeuze en publieke smaak. Haar muziek vraagt vaak een geoefend oor en alles wat uit de overzeese gebiedsdelen komt en moeilijker is als het vooroordeel bevestigende ‘ma-di-wo-do’ wordt door het publiek niet opgepikt. Met Kanta Hélele heeft Calister nu echter een cd die geen geoefend oor vraagt en dicht genoeg tegen het Surinaamse hitwerk aanligt om menigeen aan te spreken.

De cd is mooi opgebouwd. Het eerste nummer (Mi So Den Boso) is lekker up-tempo en trekt je de cd in. Als je bij het tweede nummer denkt dat je het weet word je verrast met een mooie integere zouk waarin geen noot teveel wordt gemusiceerd en een goede balans is gevonden tussen de accordeon (niet te veel), de zang (terughoudend) en de achtergrondzang (mooie ondersteuning). Het is bij zouk heel simpel je te laten gaan, het is de kunst je in te houden en je muziek terug te brengen tot de essentie.

De hele cd heeft de juiste balans van terughoudendheid en uitbundig, populair goed in het gehoor liggend werken de jazzy kant van Calister waar ze bekend om staat. ****º