De Telegraaf 16-09-04 • René Steenhorst

Impuls met 120 concerten
Stichting promoot Nederlandse jazz

Tegenvallende omzetten van bier, frisdrank en gedistilleerd heeft menige zaaIeigenaar of café-uitbater de afgelopen jaren doen besluiten optredens van jazzmusici te schrappen. Het jazzpubliek kwam wel, maar meestal niet met honderden of duizenden tegelijk. Bovendien Lúísterde het meer naar de muziek dan dat het drónk… Althans naar de zin van menig horecaondernemer, die zich dobberende moest zien te houden in deze economische kwakkeltijden.

Gevolg was dat vooral steeds meer Nederlandse jazzmusici hun mogelijkheden om op te treden in eigen land verloren. En het publiek? Dat stond en staat vaak in de kou. Er zijn talloze voorbeelden van. ‘En dat is zeer spijtig, temeer daar het met de artistieke kwaliteit van de Nederlandse jazz werkelijk uitstekend gaat’, zegt Bob Hagen, voormalig ondernemer, maar bovenal jazzliefhebber in hart en nieren (en in het bijzonder Chet Baker-adept). ‘Maar het is zeker waar: de laatste jaren valt een sterke afname te constateren van het aantal podia dat jazz programmeert.’

Hagen, initiatiefnemer en oprichter van de Stichting Jazz Impuls, wil daaraan iets doen. De komende maanden, voorlopig tot begin maart 2005, beoogt hij in die ontstane jazzschaarste verandering te brengen: hij gaat met een stoet van ruim 70 Nederlandse jazzmusici op tournee langs 40 Nederlandse theaters, concertzalen en schouwburgen. Voor het verzorgen van 120 jazzconcerten!

Bob Hagen: ‘Vrijwel elke avond staan wij in een theater, ergens in het land, met een dubbelconeert. Een concert dat in twee delen uiteenvalt: vóór de pauze een instrumentaal concert, na de pauze een vocaal concert. Bijvoorbeeld, in deel 1 van de avond: het kwartet. van de Nederlandse altsaxofonist Benjamin Herman met Carlo de Wijs achter het hammondorgel, Jesse van Ruller op gitaar en Martijn Vink drums. In deel 2: zangeres Paulien van Schalk met bassist Hein van de Geyn, maar óók zangeres Fay Claassen met pianist Mare van Roon. Dat allemaal op één avond. Een ander dubbelconeert is: het schitterende ByeYa! Latin Jazz Quintet vóór de pauze, daarna gevolgd door vocale Antilliaanse jazz van Izaline Calister met haar vaste pianist Randal Corsen. En zo zijn er totaal acht verschillende instrumentale-vocale combinaties. Welgeteld passeren zo'n 240 concerten de revue.’

‘Crossovers’

Het streven is om een zo breed mogelijk (jazz)-publiek te trekken: ‘En de Nederlandse jazz weer in het middelpunt van de belangstelling te brengen. Niet alleen de‘pure’ jazz, zoals bebop, mainstream, bigband, vocaal en fusion komen daarin aan bod. Ook hebben we ‘crossovers' geprogrammeerd zoals Cubaanse en latin jazz’ zegt Hagen.

Vanavond, do. 16 september, start de Jazz ImpuIs-concertreeks in het Bimhuis in Amsterdam met een dubbeloptreden van The Millennium Jazz Orchestra, geleid door dirigent Joan Reinders, met in deel 2 zangeres Fay Claassen. Volgende week do. 23-9 en vr. 24-9 is er een combinatie van een band geleid door trompettist Michael Varekamp met zangeres Estrella Acosta in respectievelijk de Schouwburg van Blijswijk en de Amphion schouwburg in Doetinchem. Za. 25-9 vinden dubbelconcerten plaats van de nituwe zangeres Marzieh met de Brassband Dirindi (Concertgebouw, Amsterdam), trompettist Loet van der Lee en zangeres Lydia van Dam (theater Hanzehof, Zutphen).

Voor meer informatie: www.jazzimpuls.nl
Tel.: 0571-292.434.
E-mail: info@jazzimpuls.com