Gooi en Eemlander 07-03-’07 • Klaas Koopman

Mooie avond met Beets en Calister

‘Mensen een mooie avond bezorgen in het theater met muziek die ze beroert, opdat ze daarna weer vrolijk de avondlucht ingaan’, zegt Peter Beets. Hij is de grootste pianist van de mainstreamjazz in Europa. Vrijdagavond speelt hij met zijn trio in Theater Gooiland in Hilversum. Na de pauze voegt zich er een tweede uitzonderlijk talent bij: Izaline Calister, de van oorsprong Curaçaose zangeres.


De pianist en de zangeres menen alle twee dat zij op het lumineuze idee zijn gekomen van deze opmerkelijke combinatie. Bob Hagen, de bedenker en organisator van de serie Dubbelconcerten, die nu al drie seizoenen lang met verschillende jazzcombinaties langs tientallen theaters en schouwburgen reist, heeft bij voorkeur een instrumentaal concert voor de pauze en daarna een concert met een zanger of zangeres. ‘Volgens mij’, zegt Peter Beets, ‘heb ik Hagen gewezen op de combinatie met Izaline Calister. Izaline had een keer gezongen bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, waarvan ik de pianist ben. Ik vond haar zó goed.’ Calister op haar beurt vertelt dat zij het trio van Peter Beets heeft genoemd als ideale begeleiders...’

Het is een ‘meningsverschil’ uit respect. Maar ze zijn natuurlijk wel verschillend: Calister heeft Latin roots, is doordesemd van een Zuid-Amerikaans ritme. Ze staat niet voor niets nummer 2 in de jaarlijkse Raidio top 100 van Curaçao. Beets is puur mainstream jazz en bebop, grootgebracht met Oscar Peterson en Bud Powell. Hij is in staat om een zaal mee te slepen met zijn technisch superieure spel puttend uit een areaal van jazz tot klassieke muziek. Begeleid door de Hilversumse drummer Gijs Dijkhuizen en bassist Frans van Geest met wie hij sinds 2005 tot in Japan furore maakt, verrast hij zijn publiek net zo makkelijk op een American songbookstandard als ‘I’ve got my love to keep me warm' als de Prélude in E van Bach en de Waltz nr 7 van Chopin, maar alles wel in Beets’ jazz ondergedompeld.

Optreden met Izaline Calister vereist na de pauze andere accenten en staat in het teken van Porgy and Bess. De opera, waarmee componist George Gershwin in 1935 hoopte de klassieke-muziekwereld binnen te dringen en die uitsluitend door zwarte vocalisten mocht worden uitgevoerd, is een prooi van de jazz geworden. Louis Armstrong en Ella Fitzgerald, Cleo Laine en Ray Charles en honderden anderen vertolkten de onverwoestbare songs. In dit Dubbelconcert gaat Izaline Calister er mee aan de haal. 'Summertime', 'It ain’t necessarily so', ‘I loves you Porgy', ze worden allemaal door het Beets Trio en Calister vertolkt. Voor de eerste keer gebeurde dat op 3 november 2006 in Den Haag, waarna twee weken later in het Concertgebouw in Amsterdam een tweede uitvoering volgde. Sindsdien hebben Beets c.s. en Calister in het hele land opgetreden. Het is een steeds perfectere combinatie geworden.

‘We wilden graag samenwerken, Izaline en het trio, maar in het begin was het toch wat vreemd’, bekent Beets. ‘We moesten echt aan elkaar wennen, maar we zijn muzikaal dichter bij elkaar gekomen. Izaline is meer jazzzangeres geworden en wij als trio spelen veel beter Latin. jammer dat er aan de samenwerking een einde komt. Gooiland krijgt een van de laatste concerten. Izaline Calister gaat met de Cubop City Big Band op een nieuwe tournee.’ Peter Beets vertrekt in mei naar Amerika om met gitarist Joe Cohn en bassist Rueben Rogers een nieuwe cd op te nemen: New York Trio- Page 4.