Jazz Nu 13-05-04 • Jean-Paul Heck

lzaline Calister

Met haar album Krioyo leverde de in Curacao geboren lzaline Calister een plaatje van een album af. Samen met smaakmakers zoals pianist Randal Corsen en bassist Eric Calmes, schreef ze twaalf composities die zinderen van de spanning. Een golf aan goede recensies was dan ook haar deel maar het megasucces zoals bijvoorbeeld wel een band als Zuco 103 beleefde, bleef tot nu toe uit.

‘Dat is jammer want dit derde album van de zangeres met een geheel eigen stijl, is op vele vlakken een verademing. Muzikaal klopt het als een klok en de songs laten zien dat Calister elke stijl met speels gemak aankan. Natuurlijk is de bekende stijl van de band Pili Pili nog aanwezig. Met die band waar ze Angelique Kidjo opvolgde, gaf ze al haar brevet van kunde af. Maar op Krioyo is Calister volgroeid. De cd is veel minder jazzy en veel meer roots gericht. Geweldige melodieën en uitgekiende ritmes bepalen de sfeer. Haar stem is een machtig wapen waarin alle emoties present zijn. De teksten zijn geschreven in Papiamento. ‘Omdat dat toch de taal is die ik het best beheers. Ik ben erg kieskeurig met het schrijven van mijn teksten. Ik kan mij enorm ergeren als de woorden wat betreft rijm niet kloppen. Daarnaast geeft mijn moeder geeft Papiamento op een pedagogisch academie in Curacao en kan ik het tegenover haar niet maken.’ Het hoort bij de instelling van de zangeres. Ze noemt zichzelf een perfectionist, net als de leden van haar band. ‘Ik werk heel intensief samen met mijn bandleden en zij zijn ook in staat om mijn liedjes mooier te maken. Vaak veel mooier dan ik het heb bedacht. Ik hou van mijn bandje. Wat dat betreft ben ik nogal romantisch. Het moet immers wel leuk zijn om met zo’n groep op tournee te gaan.’

Haar derde album wordt overigens in maar liefst 38 landen uitgebracht door haar nieuwe platenlabel Network en dat levert meteen resultaat op. ‘Ik krijg recensies vanuit heel Europa opgestuurd. Zelfs vanuit Griekenland maar daarvan weet ik niet of ze goed of slecht zijn. Ik begrijp immers niets van die Griekse tekens.’ Dit najaar staat in het teken van toeren. lzaline Callister doet 20 optredens met haar eigen band waarvan sinds kort ook de voormalige Santana en Incognito-percussionist Marin Verdonk deel uitmaakt. Daarnaast speelt ze samen met Randal Corsen een aantal optredens in het kader van de dubblconcerten die door de organisatie Jazz Impuls worden georganiseerd.