Antilliaans Dagblad 08-05-’06

NEXT REVIEW


Izalines ode aan het optimisme

Willemstad/Amsterdam - Kanta Hélele. Stop met dat gemopper. Kanta Hélele. Let meer op de positieve dingen in het leven. Kanta Hélele.Izaline Calister wil met haar nieuwe album Kanta Hélele (Zing met mij) de wereld vooral blijer maker. Daarmee heeft ze gisteren in Amsterdam met succes een eerste begin gemaakt. Een afgeladen zaal van het Muziekgebouw aan het IJ beleefde de primeur van de eerste livevertolking van de elf nummers van de alweer vierde (opnieuw Papiamentstalige) cd.

Kanta Hélele is een ode aan het optimisme. ‘We leven in een echte moppercultuur. En ik deed er gewoon aan mee. Zo goed ben ik dus geïntegreerd. Maar ik dacht op een gegeven moment: Het leven moet toch vrolijker zijn. Sta eens stil bij al die kleine feestjes die je op een dag meemaakt’, zo leidde Calister het concert in.

De Curaçaose zangeres/ componiste/ tekstschrijfster –op blote voeten– maakte er gisteren in elk geval een waar feest van met haar afwisselende repertoire van ontroerende (Kerido Amigu) tot opzwepende (Ban Wap’é) nummers waarmee ze zelfs het doorgaans wat minder los in de heupen zittende witte deel van het publiek aan het swingen kreeg.

‘Het zijn allemaal liedjes die over mijzelf gaan, over wat ik heb meegemaakt. Zoals verliefd op iemand worden en het niet durven zeggen. Bang dat hij nee zal zeggen. Of iemand verliezen en met al je verdriet merken dat de wereld om je heen doordraait en je afvragen: Hoe kan de zon nog schijnen?’ vertelde Calister die echter ook het alledaagse niet schuwt: ‘Ooit in je studententijd geld aan een studievriend geleend? En ook nooit teruggekregen? Ik heb er een liedje over gemaakt, Dia Bo Pagami. Ik hoop dat het op de radio wordt gedraaid en dat hij het dan hoort en ik mijn geld terugkrijg.’

Calister sloot in stijl af met de oproep de multiculturele samenleving niet af te danken (zoals in Nederland dreigt te gebeuren), maar juist nieuw leven in te blazen. Want haar band is, zo betoogde ze, het levende bewijs dat het bijeenbrengen van verschillende culturen tot iets moois kan leiden. Zoals Kanta Hélele.

Helaas zullen de fans op Curaçao het nog even met de cd moeten doen, een optreden op de eilanden zit er voorlopig niet in want Curaçaos succesvolste ‘exportproduct’ is tot ver in 2007 volgeboekt.


BACK