Apeldoornse krant 11-12-2004 • Hans Invernizzi

NEXT REVIEW


Izaline Calister ontdekt schat Antilliaans songboek
Jazz Impuls Dubbelconcert met Bye-Ya en Izaline Calister & Randal Corsen. Orpheus, 10 december.

APELDOORN - Izaline Calister is een prachtig mens. Om te zien en om te horen. Altijd optredend op blote voeten, kennelijk om voeling te houden met de aarde, gaat zij volledig op in haar muziek. Soepel bewegend in een zomerswitte jurk, de ogen soms geloken, beweegt zij mee op de ritmes van haar geboorte-eiland Curaçao. Haar voertaal is Papiamento, omdat ze zich in die taal het beste kan uitdrukken.

Samen met pianist Randal Corsen, ook afkomstig van Curaçao, heeft Izaline gespeurd naar authentieke liedjes van haar eiland. Er bleek een schat aan in Nederland volkomen onbekend repertoire verborgen te liggen. Het Antilliaans songboek, zoals Calister het noemt. Ze geeft een jazzy draai aan de stukken en voegt er haar intense voordracht en expressieve zang aan toe. Je mag de teksten dan niet kunnen verstaan, de boodschap van liefde en verlangen komt prima door.

Meestal werkt Izaline met een band met een vracht percussie erin. Nu neemt ze af en toe een schudeitje ter hand of vormt ze percussieve geluiden met haar mond. Met Randals energieke pianospel en lazy tweede stemmen is Calister & Corsen meer dan genoeg om de sound van de Antillen tot leven te wekken.

(…)


BACK