Oor 20 6-10-2001Pieter Franssen
Concert in the Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam
band: Randal Corsen, piano; Oene van Geel, violin; Eric Calmes, bass; Roël Calister, drums and percussion; Pernel Saturnino, percussion; Niata Augusta, background vocals.

Het bijna kaleidoscopische zingen van de passievolle Izaline Calister is niet minder dan een openbaring. Blootsvoets en met geloken ogen droomzingend in een eigen wereld, maakt de zangeres de pracht van de muziek van de Antillen voelbaar.

De sterke drive van bassist Eric Calmes en zijn eilandgenoot, pianist Randal Corsen, geven Calister's groove extra sensualiteit en fantasierijke ritmische en melodieuze, noem het maar gerust funky stuwkracht. Daarbij krijgen ze hulp van Izaline's drummende broer Roël, een zeer tactisch opererende percussionist, een tweede zangeres en een veelzijdig strijkende violist. Dat laatste lijkt gedurfd, maar de strijkers detoneren ook niet op haar laatste CD One Woman's Dream, die hier in alle toonaarden wordt overtroffen.

Ontroerend en betoverend, bezwerend en onstuimig; de melodieuze wereld van Izaline is deels Papiamento, deels afro-Caribisch, deels Braziliaans en soms ook weer hartstikke Nederlands. Dat blijkt in de publieksparticipatie, waarin ze werkeiijk alle handen omhoog krijgt. Met zo'n stem, die zich in al haar toonaarden en gemoedstoestanden ongegeneerd kan laten gaan, en ondersteund door haar perfect aanvoelende begeleiders, ligt wereldwijd succes - terecht - op de loer.