Contrast 3 06-02-2003Rik van Boeckel

Jazz van Antilliaanse bodem

Izaline Calisters nieuwste cd, Mariposa, brengt een inventieve mix van jazz en traditionele muziek van haar geboorte-eiland Curacao.

Mariposa is de opvolger van Calisters eerste cd Soño di un muhé. Die cd leverde haar in 2001 een Edisonnominatie op. De zangeres brengt Antilliaanse jazz in het Papiamento, een nog vrij jonge muziekstroming. ‘En daar ben ik blij om’, zegt ze. ‘Ik kan nu jaren de grenzen binnen deze stijl verkennen. En ik geniet van die zoektocht, de experimenten en de vondsten.’

Op Mariposa zijn Calisters verkenningen goed hoorbaar. Traditionele ritmes, zoals de tumba, danza en de Antilliaanse wals, mengen zich gemakkelijk met jazz. De songs zijn over het algemeen lichtvoetig, afwisselend ingetogen en swingend. Het is luistermuziek waarop je ook kunt dansen. Vooral het nummer Hòmber floho, waarbij de Afrikaanse flow soepel overgaat in jazz, swingt. Net als op haar eerste cd heeft Calister enkele Antilliaanse traditionals in een nieuw jasje gestoken. Zo klinkt het folkloristische Vlemayo Cositu ingetogen en mysterieus, waardoor het net filmmuziek is. Alle composities op Mariposa komen van Calister, pianist Randel Corsen en bassist Eric Calmes.

Traditioneel De cd is zowel in Nederland als op de Antillen opgenomen. In Willemstad werkte Calister samen met de folkloristische groep Grupo Trinchera, een muziekband die zich heeft toegelegd op het in stand houden van de traditionele muziekuitingen uit de Antilliaanse cultuur. Ook werkte zij samen met Genaro ‘Nacho’ Geertruida, een van de beste kachu (koehoorn)-spelers van Curaçao. Zo begint het nummer Ata mi aki met traditionele percussie en koehoorn om vervolgens over te gaan in licht swingende jazz. Het is een voorbeeld van de knappe wijze waarop Calister in haar composities traditie en moderniteit moeiteloos ineen laat vloeien.

Het album toont aan dat de zangeres een goed oor heeft voor de traditie van haar geboorteland. De sterke jazzondertoon wordt uitgevoerd door Antilliaanse jazzmusici van groot kaliber die hun sporen onder meer hebben verdiend bij Ronald Snijders, Fra Fra Sound en Gerardo Rosales. Samen met Calister zorgen ze voor muziek van hoge kwaliteit.