Oye Listen nr. 12/1, december 2002/januari 2003Peter Bartlema

Izaline Calister - Mariposa
(Eazy C Productions / Coast To Coast)
Curaçao - Crossover - Jazz

Vooropgesteld dat je een moppie jazz kunt waarderen, mag de Antilliaans/Groningse zangeres Izaline Calister tot de belangrijkste revelaties van de afgelopen jaren worden gerekend.

Bewees ze op haar debuutalbum 'Soño Di Un Muhé' al van internationaal niveau te zijn, opvolger 'Mariposa' onderstreept dat nog eens. Wederom bijgestaan door pianist Randal Corsen en bassist Eric Calmes, presenteert de voormalige tumbakoningin van Curaçao haar hoogst originele mix van jazz en Caribische stijlen.Gastrollen zijn er voor oerHollandse jazzmuzikanten als violist Oene van Geel en drummer Hans van Oosterhout.

Speciale vermelding verdient evenwel vaste percussionist Pernell Saturnino, die samen met Calister in het absolute hoogtepunt 'Vlemayo Cositu' de luisteraar transporteert naar de mystieke kant van hun beider geboorte-eiland. Daarvoor wordt gebruikt gemaakt van het nodige exotische instrumentarium, waarvan vooral de kachu (koehoorn) op deze cd een prominente rol vertolkt. De teksten in het Papiamento zijn (in het Engels) vertaald voor hen die deze warmbloedige taal niet machtig zijn.

Als er al plaats is voor kritiek, dan betreft dat een uit de bocht gierende elektrische gitaar of een oubollig funkarrangementje. Voor de rest overheerst de trots dat dit in het Koninkrijk der Nederlanden gemaakt wordt.