Opzij mei 2001, nr. 5Patricia Werner Leanse
CD: Izaline Calister, Soño di un muhé.

Zinderende dansnummers

Haar naam is Izaline Calister. Ze is zangeres en werkt samen met verschillende ensembles. Maar de meest talentrijke musici beginnen vaak voor zichzelf en zo ook Calister. Soño di un muhé (One Woman's Dream) werd de naam van haar eerste solo-cd. Een mooi debuut met veel eigen nummers en eigen teksten.

Calister kwam op haar achttiende vanuit Curaçao naar Nederland. Ze studeerde jazz-zang aan het conservatorium van Groningen. Haar geboorteland blijkt echter de schatkamer waaruit ze put. Om haar eigen cd te realiseren, omringde ze zich met familie en muzikale vrienden; vaak multi-instrumentalisten. Deze vrienden brachten niet alleen hun elektronica en westerse blaas- en snaarinstrumenten mee naar de Hollandse studio, maar ook percussie als matrimonial (bekkens), ketel en tambudrums. De muzikale cultuur van het tropische Curaçao heeft duidelijk sterk Afrikaanse trekken. En Spaanse. Een mengeling van populaire dansritmen zijn op de cd vertegenwoordigd: merengue, salsa antilleana, tumba. Izaline Calister en haar band voegden er een dosis jazz aan toe. Het resultaat is muziek met enorme vitaliteit. Latinjazz.

Izaline Calister heeft een karakteristieke stem: helder en open.Van zacht in de ballades tot temperamentvol en direct in de zinderende dansnummers. Dit album is duidelijk de belichaming van haar levensgevoel. De liedteksten zijn geschreven in de voertaal van de Antillen, het Papiamento, met de vele klinkers een echte zangtaal. De teksten staan afgedrukt (ook met Engelse vertaling) in het boekje, dat leest als een soort dagboek.

Soño di un muhé is een album met veel afwisseling, met als voornaamste bindende factor de inzet van een groep uitstekende muzikanten en de kwaliteit van de songs. Elk nummer is een feest!