Radio Nederland Wereldomroep 10-06-’04 Angelique Stein

Swingend zoals het hoort

Nodig al je vrienden uit voor een tuinfeest op een warme zomeravond, kleed je in een swingend niemendalletje en schenk kleurrijke cocktails. Muziek wordt verzorgd door de Antilliaanse zangeres Izaline Calister. Zij is erin geslaagd haar derde album Krioyo zoveel enthousiasme mee te geven, dat iedereen als vanzelf gegrepen wordt door haar eigenzinnige mix van jazz en Caribische ritmes en instrumenten. Een uitbundig feest gegarandeerd!

In Nederland is Izaline Calister vooral bekend van haar talloze optredens, onder meer op het North Sea Jazzfestival, en via wereldmuziekgroepen als Pili Pili (waar ze de opvolgster was van Angélique Kidjo) en de multiculturele vrouwengroep She Got Game. Ze treedt inmiddels ook op in het buitenland, recentelijk op een groot jazzfestival in de Turkse hoofdstad Ankara. Die vele optredens gaven haar de basis voor een volgende grote stap: een akoestisch album dat volledig geworteld is in de muzikale smeltkroes van haar geboorteland Curaçao.

Snelle ontwikkeling
Calister zong als kind al in huiselijke kring. Op zich niets bijzonders, want dat doet elk kind op de Antillen. Om van zingen een beroep te maken, is er niet echt gebruikelijk. Maar het bloed kriebelde zodanig dat zij na haar studie bedrijfsmanagement in Groningen nog een studie volgde aan het conservatorium. Na het overwinnen van haar podiumangst begon Izaline Calister aan haar zangcarrière die zich vervolgens in rap tempo ontwikkelde. Sinds 2000 maakt ze soloplaten. Haar eerste twee albums verschenen nog in eigen beheer, maar voor Krioyo kreeg ze een groot internationaal label achter zich.

Op het podium blaakt ze van zelfvertrouwen en pakt ze met haar stralende verschijning elk publiek in. Dat charisma blijft ook op haar platen recht overeind. Haar soepele en zeer expressieve stem is scherp en ritmisch in snelle stukken en weldadig warm in een ballade. In alles wat zij doet, voert ze de luisteraar mee. 

Onweerstaanbaar
Krioyo valt vooral op door het gebruik van authentieke instrumenten, vooral in de percussie, zoals de metalen buis waarop een ritme wordt geschraapt, de koebel, de mondharp en de tokkelende duimpiano. Izaline Calister zingt bovendien in haar eigen taal, het Papiaments. Toch bevat haar cd voldoende Europese elementen om Krioyo ook voor de gemiddelde stijve hark tot een onweerstaanbare ervaring maken. Een bijzonder vioolarrangement bijvoorbeeld, in het openingsnummer Awaseru, of een prachtige melodielijn in de ballad Yudami lubida. Gevolgd door een Braziliaans klinkend achtergrondkoortje (in Dia liber) en een spannend vraag- en antwoordlied in de beste Afrikaans-Caribische traditie (Telenovela).

Heimwee
‘Krioyo’ betekent Creools, maar Calister gebruikt het woord ook als een uitroep om aan te geven dat de muziek swingt zoals het hoort (net als de kreet ‘sabroso!’ in muziek uit bijvoorbeeld Cuba) De meeste teksten en een groot deel van de muziek schreef de Antilliaanse zelf, of samen met leden van haar strakke begeleidingsgroep. Alleen Mi sopi is een liedje dat zij nog kent uit haar jeugd. Het nummer verhaalt over het maken van de echte Creoolse soep. Maar ‘krioyo!’ is het. 
Waarschuwing: beluistering van Krioyo kan acute heimwee veroorzaken naar welk Caribisch eiland dan ook!

In de herfst van dit jaar gaat Izaline Calister met haar band op toernee. Kijk voor data op haar website.

© Radio Nederland Wereldomroep, all rights reserved.